Skip to content

Tidigare aktiviteter

Avslutning för agilitykursen

 

Idag, den 19 maj, var det examensdag för de som började agilitykursen på Nya Varvets hundskola den 14 mars.

Cairn i Väst. Cairnterrier. Avslutning på agilitykursen.
 

Cairnterrier fyller hundra år som ras i Sverige

I år fyller Cairnterrier 100 år som ras i Sverige. Vi i Cairn i Väst firade detta med en alldeles underbar promenad på Maltes Stig utanför Munkedal i norra Bohuslän. Stigen går mycket naturskönt intill den allra innersta delen av Sveriges enda riktiga fjord, Gullmarsfjorden.

Ett tjugotal hundar och deras personal deltog. hundarna fick tårta och personalen serverades varmkorv och hembakta cupcakes. Vädret var på sitt allra bästa humör och bjöd på strålande sol och värme. Det minglades friskt bland både hundar och människor. Vi kunde inte ha önskat oss bättre förutsättningar och vi är så tacksamma att Emelie och Nicklas fixade ett så fint arrangemang åt oss.

 

Första Hjälpen/HLR för hund

Den 16 maj samlades ett tiotal förväntansfulla medlemmar för att höra Lisa Johansson från djursjukhuset Blå Stjärnan föreläsa om första hjälpen och HLR för hund.

Kunnigt och pedagogiskt från början till slut, och vi fick med oss mycket nytt och nyttigt om vad som är bra att ha i sin “första hjälpen låda” hemma och vad som bör ligga i fickan eller ryggsäcken när man är ute på äventyr med sin hund. Vi fick också öva praktiskt på Fido som snällt ställde upp.

Kursen genomfördes i samarbete med Studiefrämjandet, och vi hoppas kunna återkomma med en liknande kurs i höst.

 

Workshop Trimning 7 april

Den 7 april anordnade vi en workshop i trimning i Björketorp utanför Skene.
Vi hjälpte varandra att få ordning på våra hundars päls, pratade mycket Cairnterrier och hade väldigt trevligt. Vi hoppas kunna återkomma med en workshop i trimning i höst.

 

Årsmöte 2024

Cairn i Väst höll årsmöte i samarbete med Studiefrämjandet söndagen den 21 januari.

Vi tackar alla medlemmar för det gångna året och ser fram mot ett spännande 2024.

 

 

MyDOG 11 – 14 januari 2024

Nordens största hundevenemang.
Cairn i Väst representerade Cairnterrier i en monter på rastorget. Det var som vanligt fullt av hundintresserade människor från morgon till kväll.

På söndag eftermiddag var det dock ganska tomt på rastorget, eftersom de flesta samlats vid finalringen för att se finalerna i den internationella utställningen.

Vi som älskar Cairnterrier blev extra glada när kennel Hjohoo vann BIS med sin ”Allie”, Champion Hjohoo’s I’m perfect for hjo.
Stort grattis!

 

Lussepromenaden 2023

Vi gick den traditionsenliga Lussepromenaden 10 december. Drygt 20 Cairnterriers med personal promenerade i Slottsskogen med omgivningar. 

Stort tack till alla som deltog. Så roligt att träffa er och alla go'a och trevliga hundar.

 

Uppfödarmöte

Cairn i Väst höll uppfödarmöte i samarbete med Studiefrämjandet söndagen den 3 december.

Nytt möte kommer att hållas våren 2024

 
Nosework
 
Grundkurs och fortsättningskurs i Nosework har hållits på Nya Varvets hundskola i Göteborg.

Några av deltagarna från grundkursen var riktigt entusiastiska och “på hugget” och startade med en fortsättningskurs i direkt anslutning till grundkursen.
Om intresse finns kommer fler kurser i Nosework att hållas våren 2024.

 
 
Grundkurs i lydnad
 
Höstens grundkurs i lydnad i samarbete med Studiefrämjandet är nu avslutad.
Omdömet från kursledaren: ”Jätteroligt att jobba med alla cairnterrier och deras hundförare! Samtliga har gjort framsteg och jag ser en stor skillnad på gång 1 och gång 4.”
 
Vi hoppas kunna återkomma med en fortsättningskurs i vår. Är du intresserad eller har frågor så är du välkommen att kontakta Jenny Hedin, 070-8811870,  hedinos2@gmail.com.

 
Poängpromenad i Björketorp 23 september
 
I kompakt ösregn var det ändå nio tappra personer med sina Cairnterriers som slöt upp för poängpromenaden i Björketorp. “Ut på tur,aldrig sur” var dagens motto. 
 
Trots vädret var det en trevlig tur med gott sällskap och trevlig samvaro. Lagom till fikat efteråt höll regnet upp och vi fick tid att umgås och prata. 

Pga regnet blev det tyvärr inga bilder tagna denna gång.

 
Lydnadskurs för enbart Cairnterrier
 
Med start den 2 maj höll Cairn i Väst en lydnadskurs, löpande över fyra tillfällen, för enbart Cairnterriers. 

Kursen hölls i samarbete med Studiefrämjandet och kursledare var Marika Broberg. Marika har stor erfarenhet såväl av rasen som av lydnadutbildning och var mycket uppskattad som instruktör.

 
Här några omdömen från kursdeltagare:

“Bra att få dela erfarenheter med andra Cairnägare.”
“Bra med enbart Cairn! Bra upplägg.”
“Fördel att kursen varit direkt riktad till cairnterriers och att ledaren har egen erfarenhet av rasen”
“Kursledaren är väldigt tydlig och lyhörd! Bra!”
“Maricas tydlighet och hennes entusiasm smittade av sig till både mattar och hundar. Hon fokuserade på exakt rätt saker!”
“Allt har varit bra”
 
Om intresse finns, minst 5 hundar och max 8, kommer vi att starta en likadan kurs den 24 augusti. Anmäl ditt intresse till sekreterare@cairnivast.se senast den 30 juni. Observera att detta bara är en intresseanmälan. Vi kommer att gå ut med uppmaning om “skarp” anmälan i god tid

Vi planerar även för en fortsättningskurs våren 2024

 
 
Cairn på Catwalken, Sundsby säteri
 
Den 14 maj var vi en härlig samling Cairnterriers med personal som träffades på Sundsby säteri för att promenera, fika, umgås och framför allt för att få proffsfoton tagna av våra hundar.

Så mycket promenerande blev det inte, de underbara omgivningarna till trots, eftersom alla fick tider bokade för fotograferingen. Vi höll oss i närheten och väntade på vår tur medans vi fikade på det fina cafeet och hade det allmänt trevligt. 

 
Det kom några regnstänk men vi fann skydd under trädkronorna och ljuset var perfekt för fotografering. Nu väntar vi med spänning på de foton vi beställt av fotografen Sara Thorsén.
 
Ett stort tack till Malin Rylander, som höll i detta arrangemang.
 
 

Lite bilder från deltagarna

Lite “bloopers” som visar att det inte alltid är så lätt att fotografera hund.

 
Promenad i Tjurpannans naturreservat, Grebbestad
 
Ett härligt gäng med Cairnterrier, hussar och mattar träffades på förmiddagen för att ta en promenad i det vackra naturreservatet Tjurpannan utanför Grebbestad i norra Bohuslän.

Regnet som föll på morgonen upphörde lagom till promenaden och det blev en härlig promenad intill havet, med friska vindar som sällskap. Nya bekantskaper, såväl för hundar som människor och alla var nog överens om att det var en trevlig tur.
Promenaden avslutades med en god lunch på hundvänlig restaurang hos “Ida i Mjölkeröd”, alldeles intill golfbanan.
 
Stort tack till Jenny Burden som ordnade detta.
 
 
Friskvårdsdag i Uddevalla 2 april
 
En dag i hundhälsans tecken. Ett tiotal Cairnterrier med hussar och mattar fick, efter en fin promenad på Uddevalla strandpromenad, en föreläsning av fysioterapeut Marie Ostheller på Uddevalla hundhälsa om friskvård av hund. Precis som vi behöver våra hundar sköta om sina kroppar. Vi fick också se vattentrask och andra friskvårdsaktiviteter “in action”.
 
Årsmöte 23 januari 2023
 
Cairn i Väst höll årsmöte den 22 januari i Göteborg.
Mötet hölls i god anda och några nya styrelsemedlemmar valdes in efter de som avgått efter sin mandatperiod.

De avgående styrelsemedlemmarna avtackades med blommor och tack för ett väl utfört arbete under året.

 
 
Den nya styrelsen
Ordförande: Annacarin Granqvist 
Kassör: Katarina Olsson
Sekreterare: Ulrika Spangenberg

Ledamöter två år: Jenny Hedin. Marie Ansas.

Suppleanter: Malin Welin Kjellberg, två år. Rose-Marie Nilsson, ett år

 

 
MyDog 2023 5-8 januari
 
Under fyra välbesökta dagar visade Cairn i Väst upp Cairnterrier, vår underbara ras, i en monter på rasklubbstorget. Montern bemannades av hundar och medlemmar i pass om fyra timmar. Det är en intensiv miljö, så både hundar och människor sov säkert gott när de kom hem.

På onsdagen byggdes montern upp, och allt ställdes på plats.

 
Fredrika Gustavsson bjöd klubben på ett fint blomsterarrangemang till montern.
 
Tålmodiga hundar lät sig sedan snällt klappas på och kelas med av nyfikna besökare i en strid ström. Lika tålmodiga medlemmar ställde upp och svarade på frågor. Det var full rulle i montern mest hela tiden. 
 
Klubben tackar alla som på olika sätt hjälpte till att förtjänstfullt genomföra detta evenemang. 
 
Lussepromenad i Slottsskogen Göteborg 17 december 2022
 
 
Typiskt Göteborgsvinterväder till trots så samlades 25 Cairnterriers med tvåbeningar för den traditionella Lussepromenaden i Slottsskogen i Göteborg. Det var en härlig syn att se alla dessa välartade, underbara hundar lysa upp gråvädret och muntra upp alla i sin väg. Hussar och mattar fick glögg och pepparkakor att värma sig med.
 
Prova-på-dag Partille Brukshundklubb 15 oktober
 
Morgonen började lite dystert med gråväder och regn, men väl på plats på brukshundklubben i Partille sken solen ikapp med alla förväntansfulla Cairnterrier, hussar och mattar (ett 20-tal hundar). Ämnet för dagen var ”Pröva på”. Agility, rallylydnad, nosework och ringträning, med mål att förhoppningsvis inspirera till ett mer aktivt hundliv.
 
Alla blev indelade i mindre grupper.
Själv hade jag förmånen att leda noseworkgruppen. Det var ett gäng engagerade cairnägare, nyfikna och energiska Cairnterrier. Det är fascinerande att se hur snabbt hundarna kopplar på nosen för att söka. Även om hundarnas fokus idag låg mest på att söka efter godis, blev de också presenterade för en helt ny doft – eukalyptus.
 
Det är kul att träna hund med andra cairnägare, våra hundar fungerar trots allt ganska lika varandra. Det blir många skratt i situationer där vi känner igen oss själva.
 
Efter några timmars träning, uppehåll för fika, återsamlades vi vid klubbstugan för lite samtal kring vad vi vill göra framgent. Hundarna var då rejält trötta, vissa låg ”utslagna”, men gissar de var ganska nöjda med dagens upplevelser, alla spännande möten (kanske mätta😃).
 
Tack alla trevliga hundar, hussar och mattar som gjorde att vi fick en så mysig dag ihop. Varmt tack också till styrelsen Cairn i väst för dagens arrangemang!
/Carina
 
———-
 
Jag vill gärna tacka för alla vetgiriga frågor från deltagarna om stort och smått angående hundutställningar. Alla deltagare togs sig an de praktiska övningarna med entusiasm och glädje. Vi hade focus på att informera om att ställa ut sin hund kan vara mycket mer än bara utseende. Ett budskap som verkligen anammades av deltagarna. Tack till alla som deltog !
/Från ” ringside”
 
———-
 
Från agilitygänget kan meddelas att det var ett härligt gäng med positiva hussar o mattar med likaledes positiva, taggade och snabbfotade Cairnterrier som provade på att ta sig över hinder och genom tunnel. Agility är så himla roligt och det syntes att både hundar och personer tyckte det var kul att testa om det här kunde vara något att bygga vidare på. Vore jättekul om fler hittar till agilityns värld. Drömmen vore om vi framåt kunde bilda lag med våra Cairns och göra tävlingsbanorna ”osäkra”. Under tiden hoppas jag att de som blev intresserade av att börja med agility hittar kurser att gå. Om ni har frågor eller funderingar är ni mer än välkomna att höra av er så ska vi se om vi kan hjälpa er vidare.
/Linnéa o Kattis
 
———
 
Rallylydnaden innebar stora utmaningar inte minst för ”kartläsarna”. Att läsa och tolka anvisningarna/skyltarna är inte alltid så lätt: ”sitt framför”? ”Ingång höger”? Det jobbades på bra! Det är roligt och skapar en fin kontakt mellan hund och ”kartläsare”.
/Annacarin
 
 
 
 
 
Promenad runt Surtesjön 18 september 2022
 
I härligt höstväder var vi 19 Cairnterrier med hussar och mattar som promenerade runt vackra Surtesjön.
Alla hundarna skötte sig exemplariskt och enligt rykten uppstod tycke mellan några medan andra höll koll så att flocken var samlad. Uno passade på att ta sig ett dopp under ett av stoppen vi gjorde på den sju kilometer långa promenaden.
Signe, som var äldst i gruppen med sina tretton år, hängde med lätta steg med hela vägen.
 
Varmt tack till alla er som var med och bidrog till att vi fick en sådan trevlig tur!
 

 

10 september Trimträff på Partille Brukshundsklubb

Sex Cairnterrier med tillhörande människor träffades under avslappnade förhållanden för att trimma de fyrbenta och få tips och hjälp av varandra. Erfarna trimmare fanns på plats för att bistå med sin kunskap. Eventet uppskattades av såväl hundar som ägare, och kommer förhoppningsvis att kunna gå av stapeln igen i vår.

 

26 maj Tipspromenad i natursköna Navåsen, Marks kommun

Den 26 maj var vi ett härligt gäng på 20 Cairnterrier med glada tvåbeningar som träffades för en promenad i väldigt vackra Navåsens friluftsområde.

Vi hade verkligen tur med vädret. Inget regn bara blåst.
Humöret var verkligen på topp hela promenaden och väl i mål smakade det gott med fika vid sjökanten .

Dagens top 3 presentades med en tjusig Cairnsiluett designad och tillverkad av Kimmo Ansas som skänkt de fina priserna. Alla hundar fick egen ”Give away” skänkt av dagens aktivitetsansvarig Marie Ansas som vi särskilt tackar som fixat allt på ett förträffligt vis ! Tror att vi gärna gör denna promenad till en tradition

 

Den 21 maj 2022 arrangerades en poängpromenad i Munkedal.

Trots att vädergudarna inte var på sitt bästa humör samlades tolv förväntansfulla hundar med hussar och mattar vid Bruksskolan i Munkedal för en promenad. Emelie Nicander och Niklas Karlsson hade ordnat kluriga frågor om både det ena och det andra utefter den 2,5 km långa slingan vi gick. Svårast var utslagfrågan: “Hur många Frolic finns det i burken”, och vinnaren gissade rätt så när som på en enda Frolic!

Alla vovvarna fick fina presenter. Bland annat goda tuggben skänkta av Munkedals Kvarn.

Väl i mål samlades vi för trevligt umgänge och fika.
Tack, Emelie och Niklas, för det fina arrangemanget.

Emelie och Niklas

 

Årsmöte 2022

Den 3 april höll Cairn i Väst årsmöte på Marbogården utanför Alingsås. Uppslutningen var stor och många åsikter och tankar vädrades. När mötet var över hade en helt ny styrelse valts in och den arbetar nu för att fortsätta föra klubben framåt i en positiv anda.