Cairnterrier

Cairnterriern är en underbar kompis, en glad, tillgiven och robust liten hund. Den är mycket social och uthållig, hänger gärna med på långpromenader men kan också njuta av lugna stunder med mys i soffan. Med rätt handledning har den lätt för att umgås med andra hundar och människor. Det är en allroundhund, duktig på att spåra och tvekar inte för en runda på agilitybanan.Cairnterriern är en frisk och sund ras. Den har en sträv och oöm päls som tål alla vädertyper. Cairn betyder stenröse på gaeliska, vilket är det språk som talas i nordvästra Skottland där rasen kommer ifrån.

För information om rasstandard, valpförmedling mm. besök cairnterrierklubbens hemsida www.cairnterrier.se

Citat från kloka Clova (Clova är en cairnterrier med egen blogg)

“Faktiskt verkar det som om folket som har cairn gillar just det lite speciella med att ha en terrier. De verkar glada och positiva till det mesta och kan spöka sig riktigt tokiga i sin iver att få oss till samarbete. Tror faktiskt att vi alla förtjänar varandra…”

Trimning

Ja, för att förstå det måste man gå tillbaka till rasens ursprung och fundera över vilken funktion en cairnterrier hade när rasen blev officiell.

Cairnterriern var en arbetande terrier, som skulle hålla rent från skadedjur runt gårdarna i Skottland. För att klara det måste både pälsen och hunden vara robust och tålig. Idag säger rasstandarden att : “Pälsen är mycket viktig. Den ska skydda mot alla vädertyper och måste vara dubbel med rikligt, strävt men inte grovt täckhår. Underullen ska vara kort, mjuk och tät. Öppen päls är inte önskvärd. En lätt vågighet är tillåten.”

En del cairnägare frågar sig varför en cairn egentligen måste trimmas; det är ju dyrt, jobbigt och tidskrävande och verkar plågsamt… Det verkar enklare och snabbare med sax eller trimmaskin… Många tror också att trimning bara är nödvändigt för cairns som ska ställas ut. Så är absolut INTE fallet! Det är nämligen så att om man klipper en cairnterriers päls så förstör man hela funktionen på pälsen. Dessutom tappar cairnterriern lätt sitt typiska utseende, “raggigheten”, om man klipper den. Visst är det väl trevligt att ha en hund som ser ut som en god rasrepresentant även om man inte ska ställa ut den? Har man väl börjat klippa en cairn är det näst intill omöjligt att kunna få ordning på pälsen igen.

Pälsens uppbyggnad

Cairnterriern har en dubbel päls – den ena pälsen är underull – en kort, tät och mjuk päls som hjälper hunden att hålla värmen. Den andra pälsen består av täckhår som är långa, sträva väder- och smutsresistenta hår. En bra cairnpäls kan aldrig bli riktigt blöt, utan “slår av sig vattnet”! Pälsen växer mer vid kragen och baktill vid lår och rumpa, vilket är ett skydd mot grävlingar och andra grytdjur. Enligt standarden ska en cairnpäls vara 6-10cm lång. Om man klipper pälsen istället för att rycka den med fingrarna förstör man strävheten i pälsen och därmed funktionen. Den blir mjuk och ej längre väderresistent och byggs ej heller längre upp i flera lager eftersom man inte rycker av hela hårstråna utan bara klipper av dem. Det kommer alltså inte ny päls underifrån som resultatet blir när man trimmar.

Innebörden av urplockning

Det är bra att trimma ofta – en gång i månaden är idealiskt – då är det lätt att bygga upp en päls med flera lager så att hunden slipper bli nerskalad. När man trimmar tar man alltså bara bort ett enda lager päls så att hunden när den är färdig har en ny, fin päls under. Pälsen blir då tät och fin och lätt att hålla efter, samt att det är behagligare för både hund och trimmare att plocka lite och ofta.Urplockning innebär att man hela tiden endast tar de längsta stråna, vilka är gamla och lossar lätt. Det behöver alltså inte alls vara plågsamt för hunden att trimmas, om trimmaren är kunnig förstås. Tyvärr finns det inte många hundtrim som kan trimma cairn på rätt sätt och många är inte heller snälla mot hundarna. Det bästa är om uppfödaren kan hjälpa till med trimningen, framför allt i början. Sök annars bland de representanter som finns på Cairnklubbens trimlista om ni behöver hjälp med trimning! Trimkurser finns också i Cairnklubbens regi, så man kan lära sig att trimma själv. Det är både trevligt, praktiskt och billigt att vårda pälsen på sin egen hund.

Text: Ulla Åhrberg-Renström och Åsa Massleberg