Nose Work

Nose Work

 

Vi är ett gäng medlemmar i Cairn i Väst som tillsammans med våra hundar under våren tränar Nose work. Nya varvets & Göteborgs hundskola håller i kursen där 16 cairnterrier med förare lär sig grunderna i den nya hundsporten.

 

Det är riktigt roligt och det märks på hundarna att de också tycker det! Nosework handlar om att väcka hundens intresse för en specifik doft. Efter att inledningsvis låtit hunden nosa enbart efter exempelvis köttbulle, så introduceras eukalyptusdoften. Intill doften finns en bit köttbulle. Då hunden äter köttbullen känner den doften. Då säger man att hunden parar doften med köttbullen. Det här momentet tränas om och om igen för att hunden ska förknippa doften med belöning.

 

Nästa steg är att låta hunden nosa enbart efter doften. Hunden söker av ett område och markerar när den har hittat doften. Föraren klickar och belönar sin hund på doftstället.

 

Så småningom kan man introducera ytterligare två dofter, lagerblad och lavendel.

 

Sporten är ganska ny i Sverige, men intresset ökar mer och mer. Den passar alla olika sorters hundar och ger både fysisk och mental stimulans. För den som vill finns även möjlighet att tävla.

 

Mer information finns på Svenska Nose Workklubben:

 

http://www.snwk.se

 

 

 

 

 

 

Milton får sin belöning just där som han har funnit doften av eukalyptus.

Några av deltagarna i Nose work-kursen lyssnar på instruktioner inför nästa träningsmoment.

Harry stannar upp då han känner doften. Nu vet han att det vankas belöning.